Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

И ING пострада финансово заради фалита на Wirecard

Нидерландският кредитор заделя 1,3 милиарда евро провизии за лоши кредити

И ING пострада финансово заради фалита на Wirecard

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Високи провизии за кредити с голям риск за неизпълнение и обезценки на наскоро придобити компании доведоха до това, че през второто тримесечие голямата нидерландска банка ING отчита силен срив на печалбата. През месеците между април и юни тя е в размер на 299 милиона евро, почти с 80 процента по-малко, отколкото преди година, съобщиха от компанията в четвъртък в Амстердам.

Банката, листната в EuroStoxx 50, отдели около 1,3 милиарда евро за лоши кредити. Преди година ставаше дума за малко над 200 милиона евро, предава DPA.

Още по темата


Това обаче не е изненада предвид причинената от коронавируса криза, която засяга финансово много компании и хора - въпреки че анализаторите очакваха малко по-малко провизии. ING вече обяви в края на юли отписване за около 300 милиона евро за наскоро придобити компании. Ежедневният бизнес остава стабилен. Общите приходи също остават стабилни, тоест, почти без промяна на ниво от почти 4,7 милиарда евро.

ING каза, че отписванията за второто тримесечие включват „някои големи обеми“ в Германия, Америка, Азия и Нидерландия. Банката не посочи контрагентите по тези заеми, но тя е сред кредиторите, които са най-силно засегнати от срива на Wirecard AG, предава Bloomberg.

Германската компания, която подаде молба за защита от фалит, разполага с кредит от 200 милиона евро към ING, от който около 90% е бил изтеглен към момента на срива ѝ, съобщи Bloomberg. Commerzbank AG, която имаше подобна експозиция, пое отписване от 175 млн. евро за този заем през второто тримесечие. Конкурентът на ING ABN Amro Bank  NV също е изправен пред загуби заради този партньор. 

Откакто започна пандемията книжата на ING се обезцениха от повече от десет евро до дъното от 4,226 евро. Оттогава те се възстановиха на ниво от около шест евро, но понижението от началото на годината все още е над 40 процента.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Добри данни за европейската икономика тласнаха нагоре борсите на континента